Date: 07.11.2023 16:40
İlkokuldan liseye, günümüzde resim derslerinde en çok kullanılan ortalardan biri de akrilik boyadır. Her kırtasiyede bulabileceğiniz bu resim aracı geçmişten günümüze birçok eserlerde kullanılmıştır. Resim hobisine yeni başlayanların en çok tercih ettikleri akrilik boya kullanımı açısından oldukça kolaydır ve çabuk kurur.
Peki nedir bu akrilik boya? Eğer siz de akrilik boya ile resim yapmaya başlamak istiyorsanız, işte akrilik boya ile ilgili bilgiler ve akrilik boya ile resim yapmanın püf noktaları:
Akrilik Boya Nedir
Akrilik boya, rengini pigment parçacıklarından alan su bazlı bir boya türüdür. Bu boyanın temel bileşenleri pigment, bağlayıcı ve araçtır. Pigmentler, boyaya renk veren tanecikli yapıdaki maddelerdir. Bu maddeler organik, inorganik, doğal veya sentetik olabilirler. Bağlayıcı, pigmenti yerinde tutan bir madde olarak işlev görür ve akrilik boya için akrilik polimer kullanılır.Araç ise boyanın taşıyıcı kısmını ifade eder ve su, su bazlı akrilik boya için bir araç olarak kullanılır. Bu bileşenler bir araya geldiğinde, boyanın pigmentleri stabil ve şeffaf bir polimer film içinde hapsolur.Akrilik boya, sentetik reçinelerle bağlanmış pigmentlerin bir kombinasyonudur. Bu boya türü, 1920'lerde Latin Amerika'da dış mekân resimlerinde kullanılmak üzere hızlı kuruyan ve değişen hava koşullarına dayanıklı bir boya arayışında olan sanatçılar tarafından yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır.Akrilik boya, geniş bir renk yelpazesine sahiptir ve farklı yüzeylerde kullanılabilir. Bu da akrilik boyayı çok yönlü bir sanat malzemesi yapar. Hızlı kuruma özelliği, sanatçılara eserlerinde daha fazla katman ve detay ekleyebilme imkânı tanır, bu da yaratıcılıklarını daha özgürce ifade etmelerine olanak sağlar. Bu nedenle, akrilik boya günümüz sanat dünyasında yaygın olarak kullanılan bir malzeme haline gelmiştir.
Akrilik Boya Nasıl Kullanılır
Akrilik boyayı kullanmak oldukça basittir. İhtiyacınız olan tek şey akrilik boya (farklı renklerde olabilir, tercihe bağlı), bir kap, su ve kaliteli olduğundan emin olduğunuz bir fırça. Fırça çok önemli gibi görünmese de boyayı emme, gereğinden fazla boya alma, suyu tutamama, suyu çok fazla tutma gibi özellikler resminizin kalitesini olumsuz etkiler. Kaliteli bir fırçaya yatırım yaparak daha kontrollü bir resim yapabilirsiniz.
Akrilik Boya Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Akrilik boya üzerinde ne kadar su kullanırsanız renk o kadar şeffaf ve az pigmentli olacaktır. Ayrıca unutmayın ki bu şekilde kullanırsanız renk kuruduğunda daha az gözükecektir, yani resminizi yaparken bunu unutmayarak yapmaya özen gösterin.
- Fırçanızı sert bir şekilde bastırmamaya özen gösterin. Her ne kadar fırçalar esnek olsa da uzun süre fırçanızı bastırmak şeklini bozacaktır.
- Aynı suyu uzun süre kullanırsanız suyun aldığı renk seçtiğiniz boyanın pigmentini etkileyebilir. Bunun için en ideal çözüm benzer renk grupları için farklı su kapları kullanmaktır. Eğer tercihiniz bu değilse daha sık suyu değiştirmek de biz çözüm olacaktır.
- Akrilik boya havayla temas ettiği zaman hızlıca kurur, bu nedenle boya kaplarının kapaklarını açık bırakmadığınızdan kesinlikle emin olmalısınız.
- Akrilik boyaları direkt güneş ışığına maruz bırakmanız boyanın yapısının bozulmasına sebep olabilir. Aynı şekilde çok sıcak veya çok soğuk havaya maruz bırakmak da boyanın yapısını bozar. Bu nedenle en ideal saklama şekli güneş ışığından uzakta, oda sıcaklığında ağzı sıkıca kapalı bir şekildedir.
Akrilik Boya Kurursa Ne Yapmalısınız?
Eğer akrilik boyanız kurursa su ekleyerek boyayı açmayı deneyebilirsiniz. Su ekleyip, boyanın emmesini bekleyip biraz daha su ekleyerek boyanızı eski haline getirebilirsiniz. Eğer bu çözümler işe yaramadıysa sentetik tiner ya da selülozik tiner ile akrilik boyanızı açabilirsiniz. Bir diğer seçenek de keten yağı kullanmaktadır. Herhangi bir alkol içeren madde (sağlığa zararlı olmadığından emin olun) ile de kurumuş akrilik boya açmada kullanılabilir.
Akrilik Boyanın Guaj Boyadan Farkı Nedir
En temek fark akrilik ve guaj boya arasındaki kuruma hızıdır. Akrilik boyalar hızla kurur ve oldukça dayanıklıdır. Kuruduktan sonra suya dayanıklı olup toz tutmaz. Guaj boyalar ise hızla kurur ancak tamamen kuruması daha uzun sürer ve suya dayanıklı değildir. Guaj boyalar, kuruduktan sonra su eklenerek yeniden etkinleştirilebilir, bu da esnek bir çalışma süresi sunar.Kıvam ve uygulanabilirlik da guaj ve akrilik boya arasındaki temel farklardandır. Guaj boyalar, genellikle macun kıvamında gelir ve su ile seyreltilebilir. Ayrıca, su ekleyerek sulu boya görünümü elde edebilirsiniz. Guaj boyalar daha opaktır. Akrilik boyalar, farklı kıvamlarda gelir ve plastik, tuval, ahşap, cam, kâğıt ve metal gibi çeşitli yüzeylerde kullanılabilir. Guaj boyayı kullanırken genellikle belirli bir kâğıt türü veya özel bir yüzey gereklidir. Sol: Akrilik | Sağ: Guaj
Akrilik Boya ile Nasıl Resimler Yapılır
Akrilik boya ile tercih ettiğiniz farklı renkleri kullanarak basit geometrik şekiller çizerek bu serüvene başlayabilirsiniz. Daha popüler ve estetik görünüme sahip olan bir diğer akrilik resim önerisi ise Renkli Blok Resmi olarak bilinen resimler. Bu resimlerde ihtiyacınız olan şeyler: Akrilik boya, su, fırça ve bant. Daha sonra dilerseniz yazı yazmak ve süslemek için farklı araçlar da kullanabilirsiniz.İşte aşağıda akrilik boyaya yeni başlayan olarak kolayca resmedebileceğiniz ve duvara asabileceğiniz bir tablo fikri.- Öncelikle yukarıdaki gibi bantlarla rastgele şekiller oluşturun.
- Daha sonra bu şekillerin arasını dilediğiniz renklere boyayın. Boyayı kurumaya bırakın.
- Boyanın kuruduğundan emin olduktan sonra bantları resme ve tuvale zarar vermeden çıkarın.
Daha sonra aradaki boşlukları süsleyebilir ya da yazı yazabilirsiniz. İşte bu kadar basit! Elinizde artık kendi akrilik boya tablonuz var.Eğer daha fazla tabloları inceleyip ilham almak istiyorsanız veya farklı tekniklerle yapılmış tablolara ilginiz varsa Simurg Sanatevi’nin farklı kategorilerine göz atarak ilginizi çeken Ürünlere bakabilirsiniz. Yağlı boya tablolardan hat sanatına, farklı sanatçıların yorumlarını kattığı eserlerimiz eminiz ki duvarınızda çok güzel duracaktır. Eğer başka sorularınız veya önerileriniz varsa her zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.Kaynakçahttps://www.crayola.com/crafts/color-block-painting-craft/https://www.skillshare.com/en/blog/25-easy-yet-impressive-acrylic-painting-ideas-for-beginners/https://www.britannica.com/art/gouachehttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8488938/