SPECIAL 15% DISCOUNT COUPON FOR YOUR FIRST SHOPPING: NET15 SPECIAL 15% DISCOUNT COUPON FOR YOUR FIRST SHOPPING: NET15 SPECIAL 15% DISCOUNT COUPON FOR YOUR FIRST SHOPPING: NET15 SPECIAL 15% DISCOUNT COUPON FOR YOUR FIRST SHOPPING: NET15

10 Ünlü Türk Ressam ve Eserleri

Date: 30.05.2023 15:15
10 Ünlü Türk Ressam ve Eserleri
Çalışmalarıyla hem Türk hem dünya sanatına önemli katkılar sunmuş, bazıları uluslararası sanat dünyasına buradakinden daha çok tanınan önemli Türk ressamlar arasından 10 sanatçıdan ve onların eserlerinden oluşan bir liste hazırladık.

1. Hoca Ali Rıza (1858 – 1939) – Çubuklu Sırtlarından İstanbul

İncelikli çalışmalarıyla bilinen Hoca Ali Rıza, doğa sevgisini resimlerine aktaran ilk Türk ressamlar arasında. Dünyada döneminin önemli okullarının kendisi ile iletişim kurmak için çabaladığı, sonrasında resim öğrenimi için İtalya’ya gidişi ayarlandığı halde Napoli’deki kolera salgını nedeniyle yurt dışına çıkamamış bir ressam Hoca Ali Rıza. Üslubu çağdaşlarından Courbet ve Corot’ya benzetilen sanatçının eserlerinde manzara, sürekli bir ilginin nesnesi olarak ağırlıklı bir yer tutar. Bu resminde de, Boğaz ve onu çevreleyen çiçekler, fıstık çamları, köşkler, taşlar, çalılar, kayıkları kendine has üslubuyla eşsiz bir manzara haline getirmiş.

 

2. Devrim Erbil (1937 – ) – İstanbul

Doğu ve Türk sanat anlayışlarını kendine özgü bir bakışla yorumlayan Devrim Erbil, Batı sanat geleneğine ve akımlarına karşı mesafeli durmuştur. Yapıtlarında çizgi çok önemlidir. Genellikle tek renk altyapı üzerine oluşturduğu eserleri,  bir tür dokuma hissi uyandırır.

 

3. Osman Hamdi Bey (1842 – 1910) – Kaplumbağa Terbiyecisi

Kaplumbağa Terbiyecisi’nin 1906 ve 1907’de çizilmiş iki versiyonu vardır. Burada gördüğünüz ikinci versiyon. İki versiyon arasındaki temel fark, ilkinde 5, ikincide 6 kaplumbağa olmasıdır.

Osman Hamdi Bey’in bu tablosunun bir yorumlanışı, artık ilham kaynağının var olmadığı dönemde, geri kalmış bir toplumu aydınlatmaya çalışan bir münevverin yorgun halini anlattığı şeklindedir.

 

4. Mustafa Ayaz (1938 – ) – Kırmızı Çoraplı Kadın

Resimde biçime önem veren sanatçının eserlerini hafifçe kaosu andıran kompozisyon içinde düzenlediği görülür. Türk ressamlar arasında ayrı bir yerde durduğu söylenebilir. Resimlerinde kadınlar, dans eden kadınlar sıkça yer alır.

 

5. Nuri İyem (1915 – 2005) – Üç Güzeller

Nuri İyem güzel, çekingen, melankolik, utangaç kadın yüzleriyle dünyamıza hitap eder. Bu yüzler hem çocukken kaybettiği ablasının birer imgesi hem de ikonik birer sembol olarak Nuri İyem sanatının önemli ögeleridir. Üç Güzeller temasını Antik Yunan ve Roma mitolojisinde görürüz. Bu üç tanrıça güzellik, doğa, cazibe ve doğurganlığı temsil eder. İyem’in de Anadolu kadınına övgü dolu bakışıdır resimleri.

 

6. Mübin Orhon (1924 – 1981) – Kompozisyon

Mübin Orhon yaşamının sonuna kadar Paris’te yaşadı, orada kendine özgü bir soyut üslup geliştirdi. Resminde nadir rastlanan imge yoğunluğu vardır.

 

7. Abidin Dino (1913 – 1993) – Uzun Yürüyüş

Abidin Dino, çeşitli sanat dallarındaki çalışmalarıyla Türkiye'de çağdaş sanatının gelişmesinde önemli emeği bulunan bir sanatçıdır.

Nazım Hikmet’in bu tablo için yazdığı şiir şöyledir:

Bu adamlar, Dino,
ellerinde ışık parçaları,
bu karanlıkta, Dino,
bu adamlar nereye gider?
Sen de, ben de, Dino,
onların arasındayız,
biz de, biz de, Dino,
gördük açık maviyi.

 

8. Ertuğrul Oğuz Fırat (1923 – 2014) – Boyalı Kuş

Çağdaş müziğin önemli bestecilerinden biri ve aynı zamanda iyi bir edebiyatçı ve Türk ressam olan Ertuğrul Oğuz Fırat, 1960 yılında annesini yitirmesi üzerine, onunla birlikte yaşadığı günleri hep anımsamak isteğiyle birdenbire resim yapmaya başladı. 1970’e kadar yaptığı resimleri sergileme imkanı olmadı. 1970’te Almanya’daki ünlü Galeri Palette’nin sahibi ile arkadaş olan bir Alman’ın resimlerini görmesi ve bu resimlerin kesinlikle Avrupa’da sergilenmesi gerektiğini düşünmesiyle resimleri ilk kez sergilendi. Resimlerinde rüya alemine ait fanteziler ile yaşamı beraber ele almıştır.

 

9. Burhan Doğançay (1929 - 2013) – Mavi Senfoni

Burhan Doğançay İstanbul'da doğdu, ilk sanat eğitimini ressam babası Adil Doğançay ve diğer bir Türk ressam Arif Kaptan'dan aldı. 20-25 yaşları arasında Fransa'da Académie de la Grande Chaumière'de eğitim aldı ve bu dönemde eserleriyle birkaç karma sergiye katıldı. 70'li yıllarda ise fotoğrafçılığa başladı.

Mavi Senfoni, bir Türk ressam tarafından yapılmış en pahalı eserdir.

 

10. Balkan Naci İslimyeli (1947 - ) - Sufi

Balkan Naci'nin eserleri kimi zaman şaşırtıcı, kimi zaman ironiktir. Dünyayı kendine has bir üslupla bazen masalsı bir biçimde, bazen acımasızlığıyla tablolarına yansıtır.

Günümüzün usta Türk yağlı boya sanatçılarının eserlerine Simurg Sanatevi'nden ulaşabilirsiniz.

Related Products
Sanat Danışmanınızla Tanışın
Loading...