1911 yılında Giresun’un Görele ilçesinde kaymakam bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Eyüboğlu, küçük yaşlardan itibaren resme ilgi duymuştur. Babası Mehmet Rahmi Bey, annesi ise Lütfiye Hanım’dır. Asıl adı Ali Bedrettin olmasına karşın zamanla Ali ismi unutulmuş, bir zamanlar Bedir, daha sonra da Bedri ismi kullanılmaya başlanmıştır. Babasının memuriyeti sebebiyle Anadolu’nun çeşitli noktalarında bulunan Eyüboğlu, birçok farklı okulda eğitim görmek durumunda kalmıştır. Lise döneminde ailesinin Trabzon’a dönmesi sebebiyle lise eğitimine Trabzon Lisesi’nde başlamıştır. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun hayatı ile ilgili satır başları ise aşağıdaki gibidir:
Resim, şiir, gezi yazısı, deneme, monografi, kabartma, duvar resmi ve mozaik pano gibi alanlarda pek çok eseri bulunan Eyüboğlu, bu yönüyle Türk Edebiyatı’nın unutulmaz kişilikleri arasında yerini almıştır ve sanatseverlerin kendi eserini yağlı boya tablo haline getirtip Bedri Rahmi Eyüpoğlunun eserlerini ölümsüz bir hale getirebilmiştir.
Paris, Mustafa Eyüboğlu, Yazılı Natürmort, Salı Pazarı, Eren, Nallahan Öküz, Düşünen Adam, Köylü Kadın, Karadut Satıcısı başta olmak üzere toplam 19 adet resim çalışması bulunmaktadır.
Yaradana Mektuplar, Karadut, Tuz, Üçü Birden, Dördü Birden, Karadut 69, Dol Karabakır Dol, Yaşadım, 7 Tane Erik Ağacı, Türküler Dolusu ve Çakıl olmak üzere toplamda 11 adet şiir kitabı bulunmaktadır.
Canım Anadolu, Delifişek, Tezek ve Resme Başlarken adlarında gezi ile deneme yazıları; Nazmi Ziya, Resim Albümü, Babatomiler ve Karadut adında monografileri bulunmaktadır.
Resim, şiir, gezi yazısı, deneme ve monografilere ek olarak; duvar resimleri, mozaik panoları ve duvar kabartmaları da bulunmaktadır.
Pek çok farklı alanda başarılı çalışmalara imza atan Eyüboğlu, resim alanında ününü kanıtlamış ve çok büyük ressamların takdirini kazanarak resim çalışmaları gerçekleştirmiştir. Günümüz dünyasında Bedri Rahmi Eyüpoğlu eserlerini inceleyen çoğu sanatsever Bedri Rahmi Eyüpoğlunun eserlerinden etkilenerek natürmort eserlerinin dışında soyut yağlı boya tablolarına ve figuratif yağlı boya tablolarınıda merak ederek resim dünyasında ünlü ressamların eserlerini yaşatmaya devam etmişlerdir.
Resim alanında yaptığı çalışmalarla ün kazanan Eyüboğlu, Van Gogh ve Gauguin Cezanne gibi ustaların çalışmalarından etkilenmiş, bunun yanında Gauguin ile El Greco gibi ustaların yaptığı resimlerden bazılarının kopyasını çıkarmıştır. Bu tür çalışmalarla sanat kariyerini başarılı şekilde ilerletmiş olması sebebiyle Bedri Rahmi Eyüboğlu tabloları günümüzde oldukça rağbet görmektedir. Tablolaştırılan resimlerinin listesi ise alfabetik sıralama ile aşağıdaki gibidir:
Günümüzde adına pek çok sergi düzenlenen ünlü ressamımız, hayata gözlerini yummasına rağmen her yıl pek çok farklı çalışmayla hatırlanmaktadır. Bazı çalışmaları, ölümünün ardından hayata geçirilmiştir.
Kaymakam bir babanın oğlu olarak dünyaya gelmesi sebebi ile eğitimini tek bir okulda almamıştır. Sürekli Anadolu’nun farklı şehirlerinde yer almış ve bu sebeple çok fazla hayat deneyimi elde etmiştir. 16 yaşında iken Zeki Kocamemi tarafından yeteneği keşfedildikten sonra o dönemde Fransa’da bulunan ağabeyi Sebahattin Eyüboğlu’nun gönderdiği resim kitaplarını inceleyerek, resim bilgisini ve becerisini geliştirmiştir.
1929 tarihinde İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdikten sonra İbrahim Çallı ve Nazmi Ziya Güren gibi önemli sanatçıların öğrencisi olma şansına erişmiştir. Daha sonra ağabeyi ile Fransa’ya giden ve burada Fransızcasını geliştiren Eyüboğlu, önemli ustalar ile tanışma fırsatında bulunmuştur. Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli sergiler açan ve çeşitli sergilerde resimlerini yayımlayan Eyüboğlu, sanat kariyerinde her yıl yeni başarılara imza atmıştır. 1937 yılında ise akademik kariyerine başlayarak, akademik çalışmalarını da sürdürmeye devam etmiştir.
Resim, şiir, gezi yazısı, deneme ve daha pek çok alanda çalışmalara imza atan Eyüboğlu, bu nedenle ilk eserlerini farklı yıllarda ortaya koymuştur. İlk şiirlerini lise yıllarında yazmaya başlamış ve şiire olan tutkusunu hiç bırakmamıştır.
Resim alanında ün kazanmasında büyük etkiye sahip olan Yavuzlu Gülcemalli resimleri, resim alanındaki ilk eserleri olmuştur. Bu resimleri 1934 yılında yapmıştır. Ayrıca 1934 yılında Yol İnşaatı isimli bir resim yapmış ve bu resim sayesinde Akademi Diploma yarışmasında üçüncü olma başarısı göstermiştir.
Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ilk şiir kitabı ise askerden döndüğü yıl olan 1941’de yayımladığı Yaradana Mektuplar isimli eserdir. 1943 tarihinde ise ilk duvar resmini o dönemde faaliyette olan Ortaköy Lido Yüzme Havuzu için tasarlamıştır. Eyüboğlu’nun ilk düzyazı kitabı ise 1956’da yayımlanan Canım Anadolu isimli eserdir.
Çeşitli alanlarda çalışmalara imza atan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun resim, şiir, gezi yazısı, deneme, mozaik pano, duvar resimleri, duvar kabartması ve monografi alanlarında 50’den fazla eseri bulunmaktadır. Eserlerinden birkaç tanesi ölümünden sonra yayımlanmıştır. Hayattayken yayımlanan 40’tan fazla eseri bulunmaktadır. Bu nedenle Türk Edebiyatı’nın en önemli şair, ressam ve yazarları arasında yer almaktadır.
Ünlü ressam, şair ve yazar Bedri Rahmi Eyüboğlu, 64 yıllık yaşamına onlarca eser sığdırmış olmakla birlikte yaptığı çalışmalarla günümüzde gençlere örnek olmaya devam etmektedir. Özellikle resim alanındaki çalışmaları, günümüz resim anlayışının önemli dinamikleri arasında girmesini sağlamıştır.